2016

Mamour

mamour7Toen hij 2,5 was heeft Mamour bij een treinongeluk beide onderbenen verloren. Met een rolstoel kom je in het zand van Senegal niet zover, daarom heeft hij protheses. Inmiddels is Mamour 14 en zijn zijn protheses te klein geworden. Daarom heeft Stichting Petite Cobi nieuwe prothesen besteld, voor onder de kerstboom (klaar in de kerstvakantie)

Mo Sankara

mo-sankaraKleine Mo Sankara van 6 maanden heeft een lies- en navelbreuk. Eind december is hij geopereerd. De operatie is goed verlopen. 

Mo

moMo van drie jaar heeft al vanaf zijn geboorte last van urinewegproblemen. Begin van dit jaar heeft hij verschillende analyses ondergaan. Zo heeft hij  enkele dagen een katheter gehad om zijn nierfuncties te testen. De conclusie is dat hij een vernauwing heeft aan zijn urineweg en daardoor zijn zijn nieren overbelast geraakt.
Met behulp van medicijnen is hij inmiddels flink opgeknapt maar hij heeft nog altijd last van incontinentie. Onlangs was hij op consultatie bij de uroloog en binnenkort volgt een echografie.Enkele echo’s en katheters verder is er helaas nog altijd geen definitieve diagnose noch een behandelplan. Terwijl alles duidt op een afwijking aan zijn plasbuis, wat met een kleine operatie verholpen kan worden.Na enkele weken door een Arts in Opleiding te zijn behandeld, heeft de ervaren uroloog hem nu verwezen naar ziekenhuis CTO in Dakar.

Hakim

2016.01.19 HakimVorig jaar leerde kleine Hakim van 3 met behulp van aangepaste schoenen en fysiotherapie weer lopen na de controle over zijn spieren te zijn kwijt geraakt door hersenvlies ontsteking. Helaas begint 2016 niet zo goed voor deze stoere kleine vent: hij moest met spoed geopereerd worden aan zijn keel- en neusamandelen. 21 januari is met succes geopereerd.
Intussen gaat hij goed vooruit. Hij krijgt wekelijks fysiotherapie en gaat steeds beter lopen. Ook begint hij zijn rechterhand meer te gebruiken. Voor 50 euro hebben we hem weer met 20 sessies kunnen helpen.
Helaas heeft hij de laatste tijd veel last van epileptische aanvallen. Met een bijdrage van 30 000 F CFA (ongeveer 47 euro) heeft hij begin december een hersenscan gehad. In januari 2017 heeft hij een afspraak bij de neuroloog voor de uitslag.

Babacar Sale

BabacarBabacar van 4 jaar heeft al vanaf zijn geboorte last van zijn stoelgang. Met enige regelmaat heeft hij last van hevige  constipatie. Momenteel ondergaat hij enkele analyses waaruit duidelijk moet worden wat de oorzaak is. Een mogelijke oorzaak is de ziekte van Hirsprung, waarbij de zenuwen in een gedeelte van de darmen niet goed werken. In januari is hij geopereerd aan zijn darmen. Ondanks dat hij nog herstellende is en alleen vloeibaar en licht verteerbaar voedsel krijgt gaat het al stukken beter met zijn stoelgang.
Zijn tweede operatie is betaald (180 000 F CFA, ongeveer 275 euro) , maar helaas staat hij nog altijd op de wachtlijst.

Assane

assaneAssane van 17 jaar heeft hartklachten. Hij heeft een doppler onderzoek gehad, maar toen was het geld op. Stichting Petite Cobi heeft daarom zijn medicijnen betaald (20 Euro) en heeft een consult betaald. Hier bleek dat zijn hartklachten danig verslechterd waren door een tijd geen geld voor de juiste medicijnen. Hij is opgenomen geweest in het ziekenhuis en heeft meerdere analyses ondergaan en medicijnen gekregen met een totaal kostenplaatje van 178 euro.
Met hulp van de medicijnen is hij voldoende opgeknapt om doorverwezen te worden naar de hartspecialist in het nationale ziekenhuis in Dakar.
Inmiddels heeft hij vele onderzoeken ondergaan en is hij goed aangesterkt.
Momenteel ondergaat hij zijn laatste analyses en hopelijk hoort hij in januari 2017 of hij geopereerd kan worden.

Abib

abibAbib van 19 maanden heeft last van chronische luchtwegproblemen. Hij heeft medicijnen gekregen en is onder controle van een KNO-arts. Inmiddels gaat het stukken beter met hem.