2021


Khady Mbengue2021Khady

Khady van 10 jaar liep enige tijd onder behandeling van een hartspecialist, echter bleek het onderliggende probleem niet haar hart maar haar nieren. In juni heeft ze de diagnose nefrotisch syndroom gekregen, een aandoening waarbij de nierfilters niet voldoende functioneren en eiwitten doorlaten in de urine. Gedurende een jaar wordt zij behandeld met o.a. prednison met regelmatige analyses om haar het functioneren van haar nieren te kunnen volgen. Onkosten voor de medicijnen: 119.908 F CFA per maand (183 euro).

 

Assane

Asssane oogAssane van 15 jaar uit Kebemer staat nog altijd onder controle van de neuroloog. November 2020 werd hij met spoed geopereerd aan een abces dat zijn oogzenuwen beknelde. Ondanks de operatie is zijn zicht helaas niet geheel hersteld, Assane ziet verschil tussen donker en licht en wat contouren.
Onze vrijwilliger in Senegal is daarom afgelopen maand op bezoek geweest in het blindeninstituut om te zien of Assane daar wellicht ondersteuning kan krijgen voor zijn visuele beperking. Helaas neemt dit instituut geen nieuwe leerlingen meer op dit schooljaar. Een hele teleurstelling, maar Stichting Petite Cobi geeft niet op. Volgend jaar een nieuwe kans. En ondertussen kan hij rekenen op onze medische steun.

Bebe KaBebe Ka

Bébé Ka ontwikkelt zich motorisch niet zo snel. Twee jaar oud, kan zij nog niet staan. Ze heeft enkele analyses ondergaan, waaronder een hersenscan en een echo van haar hart. Een duidelijke diagnose is er helaas nog niet. Onkosten van de onderzoeken: 60.000 F CFA (91,60 euro)

Assane CameraAssane

Assane die in 2019 met succes aan zijn hart geopereerd is, werd in juli getroffen door een beroerte.
Met spoed werd hij in Dakar onderzocht en enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis. Een oorzaak is niet gevonden en helaas heeft hij linkszijdig nog altijd last van verlammingsverschijnselen. Deze dappere jonge man zit echter niet bij de pakken neer en doet er alles aan om weer zelfstandig te kunnen functioneren. Met hulp van Stichting Petite Cobi gaat hij twee keer per week naar fysiotherapie in Thies. Onkosten fysio: 1.500 F CFA (2,65 euro) per fysiotherapiesessie + transport

nadegeNadège

Nadège, 18 jaar, dochter van onze gezondheidsvrijwilliger in Terokh/Yendane lijdt al enige tijd aan hartproblemen. Ze neemt hier al sinds 2018 dagelijks medicijnen voor en heeft een keer per 2 à 3 maanden controles bij de hartspecialist. Onkosten laatste consult inclusief 2 maanden medijcen: 30.000 F CFA (45,80 euro)

kleine mo2Kleine Mo

Kleine Mo is een oude bekende van de stichting; in 2017 is hij met succes aan zijn liesbreuk geopereerd. Het is altijd een beetje kwakkelen geweest met zijn gezondheid en zo helaas in 2021 ook weer. In april en oktober heeft hij medicijnen gekregen. Onkosten medicijnen: 12.490 F CFA (19 euro)

Seydina

SeydinaSeydina is een jaar oud, een leeftijd waarop de meeste kinderen kruipen, zelfstandig zitten en zich optrekken. Deze kleine jongen is echter gehandicapt en kan alleen met behulp van een speciaal gemaakt stoeltje zitten. Stichting Petite Cobi zal kijken wat we voor deze jongen kunnen betekenen.