Babynieuws

Baby NadegeKleine kinderen worden groot! Een van onze patiëntjes is 20 september moeder geworden, moeder en dochter maken het prima!
Geboorte wordt in Senegal vaak groots gevierd, echter alleen als de moeder getrouwd is. Ongetrouwde stellen hebben vaak geen toegang tot anticonceptie, de sociale norm is immers geen gemeenschap voor het huwelijk. Om verschillende redenen lukt het niet alle jongeren hier aan te voldoen. Armoede speelt hier een grote rol in: meiden uit arme gezinnen vallen voor mooie en soms noodzakelijke spullen die een hen beloofd worden…
Stichting Petite Cobi kan niet alle problemen in Senegal oplossen, maar draagt een steentje bij door toegang tot gezondheidzorg voor moeder en kind en zo ook voor deze kleine meid mocht het nodig zijn

Cadeautip!

Op zoek naar een origineel cadeau voor de decembermaanden? Bestel een etui bij Stichting Petite Cobi!
Prijs in overleg, gele opbrengst gaat naar gezondheidszorg voor kinderen in Senegal, zoals Assane die dagelijks medicijnen slikt vanwege hartklachten en Ndeye Amy die epilepsie heeft.
Andere printjes ook mogelijk.
etuis

Birame

Birame
30 graden was het afgelopen week in Nederland, vond u het lekker warm of wellicht iets te heet?
In Senegal is het de meeste tijd van het jaar rond de 30 graden. 39% van de bevolking leeft in armoede en heeft geen toegang tot een koelkast voor een koud glaasje water, laat staan toegang tot gezondheidzorg. Daarom zet Stichting Petite Cobi zich ook op de heetste dagen van het jaar in voor toegang tot gezondheidzorg voor moeder en kind:
Draagt u bij aan de staaroperatie van Birame, de tante van kleine Cobi? Zij is geboren met maar een functioneel oog en dreigt haar zicht aan dit oog te verliezen. Momenteel krijgt ze oogdruppels en staat ze op de wachtlijst voor een staaroperatie.
IBAN: NL18 INGB 0004 9246 77
Alle kleine (en grote) beetjes helpen
(Foto met toestemming geplaatst)

Khady

Khady1Khady liep enige tijd onder behandeling van een hartspecialist, echter bleek het onderliggende probleem niet haar hart maar haar nieren. In juni 2021 heeft ze de diagnose nefrotisch syndroom gekregen, een aandoening waarbij de nierfilters niet voldoende functioneren en eiwitten doorlaten in de urine.
Vanwege een terugval in haar ziektebeeld, zal zij niet een jaar maar twee jaar behandeld worden met o.a. prednison en zal ze regelmatig analyses moeten ondergaan om het functioneren van haar nieren te kunnen volgen.
Onkosten: 1.773.340 F CFA (2.728 euro), waarvan het grootste deel medicijnen zijn. Helaas zijn de dagelijkse medicijnen erg prijzig.

Assane

Assane fietsAssane die in 2019 met succes aan zijn hart geopereerd is, werd juli 2021 getroffen door een beroerte met linkszijdige verlammingsverschijnselen tot gevolg. In het kader van zijn revalidatie en het stimuleren van gebruik van zijn rechterbeen, heeft Stichting Petite Cobi een fiets voor hem gekocht.
Verder loopt hij nog altijd onder controle van de hartspecialist, ondergaat hij maandelijks een analyse en slikt hij dagelijks medicijnen.
Onkosten: 198.791 F CFA (306 euro) waaronder 65.000  F CFA voor zijn fiets en 58.791 F CFA aan medicijnen.

Seydina

Seydina4Seydina is bijna drie, een leeftijd waarop de meeste kinderen lopen, zelfstandig zitten en de motoriek van hun handen inzetten om op onderzoek uit te gaan. Deze kleine jongen is echter gehandicapt. Hij is heel blij met zijn nieuwe stoeltje zodat hij weer kan zitten. Ook krijgt hij met enige regelmaat fysiotherapie.

Onkosten 168.175 F CFA (259 euro). Waaronder 40.000 F CFA voor het nieuwe stoeltje en verder fysiotherapie, medische afspraak en transport kosten.

Kleine Mo

Kleine mo3Kleine man wat heb je dan?

Mo, die inmiddels 7 jaar is, is eind 2016  geopereerd aan zijn liesbreuk. De operatie verliep goed, maar sindsdien is Mo vaak ziek. Soms kan hij thuis uit zieken, soms is ziekenhuis opname noodzakelijk.
De zoektocht naar de juiste diagnose en behandeling bracht ons reeds bij verschillende ziekenhuizen: het kinderziekenhuis in Diamnadio, Dantec en Abass Ndoa in Dakar en inmiddels is hij doorverwezen naar de longafdeling van het Albert Royer ziekenhuis, waar hij in maart een eerste afspraak heeft.
Onkosten: 226.353 F CFA (348 euro), waaronder verschillende bloedonderzoeken, een echo, medicijnen en transport kosten naar de verschillende ziekenhuizen.

Amy

Amy

Amy is met succes geopereerd rondom de jaarwisseling: 27 december is zij opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan haar linkerbeen. Op 28 december is zij geopereerd en begin januari mocht ze weer naar huis. Wellicht niet de leukste jaarwisseling, maar wel een gezond begin van 2023.

Na enkele dagen was een extra controle nodig, omdat ze eerst nog erg veel pijn had, maar inmiddels maakt ze het goed. Zij heeft in april een controle afspraak in het ziekenhuis.

Onkosten: 722.000 F CFA (1.111 euro)

Waaronder 200.000 F CFA voor de operatie en ziekenhuisverblijf, 220.000 F CFA aan medicijnen, 93.000 F CFA voor analyses op zaterdag.

Opleiding

Eind september zijn twee kandidaten gestart met de opleiding tot verpleegkundige en verloskundige. Het gaat om Josephine en Khady, twee dames van 21 en 22 jaar die beiden graag willen bijdragen aan een betere gezondheid in hun dorp.
Stichting Petite Cobi betaalt met hulp van de PJ Rogaarstichting, Hofsteestichting en Stichting DAS de driejarige opleidingen van deze dames.
 Josephine en Khady zijn erg gemotiveerd en hebben er veel plezier in om de lessen te volgen. Ze hebben daarbij ook veel steun aan elkaar, ook al kenden zij elkaar nog niet op voorhand, ze vinden het prettig om het samen te kunnen doen. De eerste tentamens zijn inmiddels achter de rug met positieve resultaten!
Hieronder twee foto’s van Josephine en Khady in de les:
Josephine

Josephine

Khady

Khady